Sestavení a testování nízkoteplotního mikroskopu STM - Sojka, Antonín (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2015)
Bakalářská práce se zabývá sestavením nízkoteplotního rastrovacího tunelového mikroskopu STM pracujícího v podmínkách ultravysokého vakua (UHV). Práce pojednává o propojení mikroskopu s elektronikou. Je popsán návrh teplotních stabilizátorů pro ustálení nízkých teplot po vychlazení mikroskopu spolu s konstrukcí rozšíření vakuové komory pro testování STM za nízkých teplot. Dále se zabývá konstrukcí paletek pro transport vzorku a hrotu do mikroskopu. Na závěr tato práce podává stručný návod na ovládání softwaru GXSM a popisuje testování mikroskopu na vzduchu.

This bachelor thesis addresses the problem of assebling the low temperature STM working in ultrahigh vacuum. The thesis deals with connecting the microscope and electronics. The desing of temperature stabilizers for fixing the low temperatures is described along with a construction of expanding the vacuum chamber to test STM in low temperatures. The thesis describes the construction of sample and tip holders to insert samples and tips into the STM. At the end there are brief instructions to use GXSM software and testing the microscope in atmospheric pressure.
Assembling and testing of low temperature STM microscope
Keywords: mikroskop STM; UHV; nízké teploty; transport vzorku; transport hrotu; teplotní stabilizátory; sestavení STM; GXSM; testování STM; STM; UHV; low temperatures; transport of sample; transport of tip; temperature stabilizers; assemble of STM; GXSM; STM testing