Sportovní letiště Brno - Medlánky - Driják, Ondřej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2015)
Cílem diplomové práce je zdokonalení funkčnosti a oživení sportovního letiště Medlánky na místě stávajícího letiště. V návrhu je využit stávající areál sportovního letiště. Koncepce byla inspirována tvarem a konstrukcí letadlového křídla. Díky tomu je tak jedinečně spojen dynamický vzhled letiště s leteckým provozem a utváří tak jednotný celek, který nenarušuje ráz krajiny. Pro zlepšení a zdokonalení chodu letiště bylo nutné nejdřív analyzovat a najit problémová místa, ta následně vyřešit a případně doplnit o provozní budovy, nebo změnit jejich formu a funkci. Z tohoto důvodu, byly stanoveny hlavní trasy a vedlejší trasy, dále soukromé a veřejné zóny a v neposlední řadě parkovací a klidové prostory.

The aim of this thesis is to improve functionality and revive the sports airport Medlánky in place of the existing airport. The proposal uses the existing sport airport complex. The concept was inspired by the shape and design of airplane wings. Therefore it is so uniquely connected to the dynamic appearance of the airport, the air traffic and thus forming a unified whole, which does not disturb the landscape. To improve the operation and upgrade the airport, it was necessary to analyze and find trouble spots first, to solve them and possibly supplement by operating buildings, or change their form and function. For this reason, the main and secondary routes were established as well as private and public zones and last but not least, parking and resting areas.
Sports airport Brno - Medlanky
Keywords: Letiště; Sportovní letiště; OK-Medlánky; Airport; Sports airport; OK-Medlánky