Přehrávač MP3 souborů v FPGA - Náplava, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2012)
Tato práce se zabývá návrhem a implementací hardwarové jednotky, která je schopná přehrávat soubory formátu MPEG-1 layer III, dle standardu ISO/IEC 11172-3. Jsou uvedeny výhody použití formátu MP3 a principy, díky kterým je možné komprimovat velikost výsledných hudebních nahrávek. Dále je důkladně prostudován formát souboru, všechny části hlavičky a způsob zakódování informace. Dekódování dat je rozděleno do několika po sobě jdoucích, víceméně samostatných funkčních jednotek a tyto jednotky jsou navrženy a popsány v jazyku pro popis obvodů VHDL. Dále je diskutována problematika čipů FPGA - programovatelných hradlových polí. Těch je využito k fyzické realizaci MP3 přehrávače. Je vybrána vývojová deska s takovým FPGA čipem a dalšími prostředky, které umožní syntézu celého obvodu a přehrávání v reálném čase.

This work deals with the design and implementation of a hardware unit that is capable of playing MPEG-1 Layer III files, compliant with ISO/IEC 11172-3. There are given the benefits of using the MP3 format and principles that make it possible to compress the size of the resulting music recordings. The file format and all parts of the header are thoroughly studied as well as the method of encoding information. The process of the data decoding is divided into several consecutive, more or less discrete functional units and these units are designed and described in a hardware description language VHDL. There are also discussed features of FPGA chips - programmable gate arrays. Those are used for physical realization of the MP3 player. A development board is selected, including such an FPGA chip and other resources that allow synthesis of the entire circuit and playback in real time.
FPGA-based MP3 player
Keywords: formát souboru MP3; MP3 přehrávač; MP3 dekodér; konfigurovatelný HW; FPGA; VHDL; MP3 file format; MP3 player; MP3 decoder; configurable HW; FPGA; VHDL