Návrh pohyblivé jezové konstrukce - Trněný, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2025)
Bakalářská práce se zabývá návrhem rekonstrukce pevné jezové konstrukce Kamenný mlýn na řece Svratce na pohyblivou Jezovou konstrukci. První část obsahuje teoretický úvod a zpracovává údaje o zájmovém území a výběr vhodného konstrukčního řešení pro rekonstrukci pevného jezu, kdy bylo popsáno několik typů pohyblivých uzávěrů. Dále byl popsán stávající stav objektů a koryta toku Svratky v zájmovém území. V další části se bakalářská práce zabývá návrhem a následným posouzením navržené pohyblivé jezové konstrukce. Nejprve byla navržena a posouzena pevná spodní stavba a výška hradící konstrukce. Dále pak návrh a posouzení podjezí a celkové stability navržené konstrukce.

The Bachelor Thesis deals with the design of rekonstruction of the uncontrolled weir ´´Kamenny mlyn“ on the river Svratka to a new gate weir structure. The first part focuses on teoretical intro and the processing of data on the area of interest and the selection of appropriate design solution for the reconstruction of the weir, where there are described several types of movable gate. At the end of this part the current condition of the buildings and the channel of the Svratka river in the area of interest is evaluated. In the second part, the Thesis deals with the design of the gate weir structure and its subsequent assessment. At first, the solid substructure and the height of the gate is designed and assessed. Subsequently, the stilling basin is designed and in conclusion, the overall stability of the designed structure is assessed.
Design of the gated weir
Keywords: Jez; Manipulace; Říční koryto; Rybí přechod; Pohyblivá hradící konstrukce; Posouzení; Weir; Manipulation; Riverbed; Fish pass; Gate weir structure; Assessment