Vliv smáčecích charakteristik na spolehlivost pájeného spoje - Labaj, Radek (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2010)
Diplomová práce se zabývá metodikou testování smáčecích charakteristik pro rozdílné materiálové a procesní vlivy u oboustranně plátovaného základního materiálu. Testování probíhá pomocí metody smáčecích vah. Je navržen postup pro výpočet úhlů na jednotlivých stranách nehomogenního materiálu. Pro vyhodnocování výsledků je použita metoda Design of Experiments, pomocí této metody jsou také vyhodnoceny elektrické a mechanické vlastnosti pájeného spoje. Je diskutována korelace se smáčecími charakteristikami.

This thesis deals with the methodology of testing the wetting characteristics for different material and process effects in the double-plated base material. Testing is performed by wetting balance method. There is designed procedure to calculate the angles on each side of the non-homogeneous material. The Design of Experiments method is used to interpret the results, by using this method are also interpreted electrical and mechanical properties of solder joints. The correlation with wetting characteristics is discussed.
Solder Joint Reliability and Wetting Characteristics Influence
Keywords: smáčení; smáčecí charakteristiky; metoda smáčecích vah; smáčecí úhel; plánovaný experiment; spolehlivost pájeného spoje; pájka; tavidlo; wetting; wetting characteristics; wetting balance test; wetting angle; Design of Experiments; solder joint reliability; solder; flux