Měření na turbínové mříži - Vondra, Marek (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2015)
Cílem této diplomové práce je měření na turbínové mříži. V první části se jedná o měření charakteristik proudění za turbínovou mříží pomocí tříotvorové pneumatické sondy, ve druhé části pak měření tlaku po profilu lopatky. Obě měření jsou provedena jak experimentálně, tak pomocí počítačové simulace v programu Ansys a výsledky jsou vzájemně porovnány. Součástí práce je soubor, obsahující počítačovou simulaci provedenou v programu CFX.

The Aim of this Diploma thesis is the measurement on turbine cascade. The first part is focused on measurement of the flow characteristics of the turbine cascade using a three–hole pressure probe. The second part includes the blade profile pressure measurement. Both measurements are performed both experimentally and by computer simulation in Ansys and the results are compared. Part of the work is also file containining the computer simulation, which was carried out in CFX program.
Measurements on Turbine Cascade
Keywords: Turbínová mříž; pneumatická sonda; rozložení tlaku; experimentální měření; CFD.; Turbine cascade; pressure probe; blade profile pressure; experimental measurement; CFD.