Strategická změna v organizaci formou fúze nebo akvizice - Širáňová, Lenka (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská, 2009)
Disertační práce pojednává o problematice fůzí a akvizicí (Merge and Aquisition – dále jen M&A). Důvodem sepsání disertační práce je stále vzrůstající počet ohlášených M&A po celém světě. Provedený výzkum dokazuje, proč jsou M&A významné pro management společností, a proč pro současné manažery představují jednu z největších výzev. V práci je jedna kapitola věnována historií M&A a aktuálnímu stavu M&A, do kterého zasáhla hospodářská krize. Jedním z hlavních úkolů disertační práce je propojení ekonomického a právního pohledu na problematiku M&A. Teoretické poznatky jsou v práci konfrontovány s případy reálných případů M&A. Pro snadnější pochopení problematiky M&A jsou popisovány příklady úspěšných i neúspěšných M&A v různých odvětvích. V práci jsou detailně popsány jednotlivé etapy M&A. Je zde pojednáno o přípravné fázi M&A, due dilligence, realizaci M&A a následné integraci dvou a více spojených společností. V práci je také hodnocen význam jednotlivých etap. Zvláštní pozornost je věnována nejčastějším problémům, které se mohou během celého procesu M&A vyskytnout, a to lidským zdrojům a procesu integrace. Práce také reaguje na změny aktuálního ekonomického prostředí z období boomu počátku tisíciletí do období recese od podzimu roku 2008. Dále poukazuje na další možné vývojové linie v oblasti M&A. Podkladem pro vypracování disertační práce bylo studium existující literatury, primární výzkum ve společnostech se zkušenostmi s M&A a spolupráce se školitelem a jinými odborníky v oblasti M&A. Na základě výsledků studia literatury, primárního výzkumu a diskusí s odborníky vznikl návod na provedení úspěšné M&A. Práce má sloužit pro pedagogické účely ve vzdělávání budoucích vedoucích pracovníků, jako příručka pro management firem při provádění M&A a má být základem pro další výzkumnou a vědeckou práci v oblasti M&A. V závěru práce jsou hodnoceny hypotézy, které byly stanoveny před vypracováním.

The dissertation’s subject matter is mergers and acquisitions (“M&A”). The reason standing behind the dissertation is the ever growing number of announced M&A transactions around the world. The research shows why M&A are important for the company management and why managers today see them as one of the greatest challenges. The work includes a chapter dedicated to the history of M&A and its current state, which has been affected by the financial crisis. One of the main objectives of the dissertation is to connect the economic and legal views on M&A. The work confronts theoretical knowledge with actual M&A cases. In order to provide a clearer understanding of M&A, cases of both successful and unsuccessful M&A transactions in various industries are described. The dissertation includes a detailed description of the specific stages in the M&A process. It deals with the preparatory stage, due diligence, implementation, and the subsequent integration of the two and more merged companies. The dissertation also provides evaluation of the individual stages’ importance. Special attention is given to the most frequent problems occurring during the entire M&A process: human resources and the integration process. In addition, the dissertation responds to the changes in economic environment that took place between the economic boom, at the beginning of the millennium, and the recession that commenced in autumn 2008. It also shows possible future developments in M&A. The dissertation was based on a review of the existing secondary sources; on primary research in companies with experience in M&A, and on collaboration with the tutor and other experts in the M&A field. On the grounds of secondary sources review, primary research, and discussions with experts, a guide on how to successfully implement an M&A transaction was prepared. The dissertation is to serve for didactic purposes in educating future managers, as a guide for companies’ management which implement M&A transaction, and should provide a basis for further research and scientific work in the M&A field. The dissertation’s conclusion evaluates hypotheses formulated prior to its elaboration.
Company's strategic change due to merger or acquisition
Keywords: Fúze a akvizice; právní úprava; lidské zdroje; smlouva; integrace; plánování; Due diligence; management; řízení změny.; Merger and acquisition; legal regulation; human resources; agreement; integration; planning; Due Diligence; management; change management.