Aktivní řízení proudění při obtékání válce - Kukrle, Daniel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2022)
Diplomová práce se zabývá aktivním řízením proudění. V první části popisuje odtržení mezní vrstvy a vznik Kármánových vírů. Také vysvětluje, proč je potřeba řídit proudění a rozděluje metody řízení do základních kategorií. Následně jsou popsány známé aktivní metody řízení proudění. Další část práce definuje výchozí úlohu s tvořenými Kármánovými víry za válcovým tělesem, analyzuje proudění a navrhuje použitelné principy pro řízení proudění. Poslední část práce testuje jednotlivé metody řízení. Nejprve jsou ověřovány metody bez zpětné vazby a na závěr i metody se zpětnou vazbou.

The diploma thesis is considering active flow control. At first part describes boundary layer separation and Kármán vortices formation. It also explains why it is important to control the flow, and the control is divided into basic categories. Then there are described known active flow control methods. Next part defines default problem with Kármán vortices formed behind a cylinder, analyzes flow and suggests useable flow control principles. In last part of the thesis are tested chosen flow control methods. At first there are verified open-loop methods, then closed-loop methods too.
Active control of flow past a cylinder
Keywords: Aktivní řízení proudění; Kármánovy víry; odtržená mezní vrstva; řízení proudění bez zpětné vazby; řízení proudění se zpětnou vazbou; Active flow control; Kármán vortices; boundary layer separation; open-loop flow control; closed-loop flow control