Studium přírodních látek zázvoru - Dobiáš, Vojtěch (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2019)
Práce je zaměřena na stanovení přírodních látek obsažených v zázvoru. Extrakty bio zázvorového čaje a oddenku zázvoru byly připraveny do tří různých rozpouštědel. Spektrofotometrickými metodami byla stanovena antioxidační aktivita a obsah celkových polyfenolů a flavonoidů. Byl také zkoumán antimikrobiální účinek extraktů difuzní jamkovou metodou proti bakteriím Bacillus cereus a Serratia marcescens. Z experimentálních dat lze usoudit, že analyzované vzorky se v obsahu sledovaných látek značně liší. Nejvyšší koncentrace polyfenolických látek byly naměřeny u zázvorového čaje, kde koncentrace dosahovala až 0,481 mgml-1, zatímco u oddenku zázvoru jen 0,078 mgml-1. Čaj také vykazoval významně vyšší antioxidační aktivitu. Vliv na růst mikroorganismů projevily pouze vodné extrakty čaje, které velice slabě inhibovaly růst bakterie Bacillus cereus.

The aim of this study was to determine the quantity of natural substances in ginger. Extracts from organic ginger tea and ginger rhizome were prepared using three different solvents. Antioxidant activity and the content of polyphenols and flavonoids were determined spectrophotometrically. Effects on bacterial growth of the extracts were studied against bacteria Bacillus cereus and Serratia marcescens by agar well diffusion assay. The obtained data showed, that there is a significant amount of difference between the contents of studied compounds in the two extract samples. The highest amount of polyphenols was found in ginger tea with concentration of 0,481 mgml-1, compared to 0,078 mgml-1 found in the ginger rhizome. The tea showed a greater antioxidant activity than the rhizome. Bacterial growth was slightly inhibited only by water extracts of the tea and this was only observed against Bacillus cereus.
Study of natural substances of ginger
Keywords: zázvor; Zingiber officinale; polyfenoly; antioxidační aktivita; gingerol; přírodní látky; ginger; Zingiber officinale; polyphenols; antioxidant activity; gingerol; plant compounds