Statická analýza dřevěné rozhledny - Havlíčková, Jana (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2025)
Diplomová práce se zabývá chováním konstrukce rozhledny v závislosti na počáteční deformaci dřevěných podpor. Byla provedena statická a dynamická analýza konstrukce. Pro řešení bude vytvořen výpočtový model konstrukce rozhledny. Na tento model rozhledny bude naneseno nestandartní zatížení – zatížení vlivem počátečního zakřivení podpor. Dále bude provedena parametrická studie vybraného prutu konstrukce rozhledny. Řešeny budou celkem 4 modely prutu – prut bez počátečního zakřivení, prut s počátečním zakřivením 0,01 metrů, prut s počátečním zakřivením 0,05 metrů a prut s počátečním zakřivením 0,1 metrů. V další části bude zkoumáno chování modelu rozhledny z hlediska dynamické analýzy při různých výchylkách počátečního zakřivení. Nejprve bude provedena modální analýza a na jejím základě poté i harmonická analýza konstrukce rozhledny. Harmonická analýza bude provedena pro vliv větru na konstrukci rozhledny. Výsledky z jednotlivých analýz se vzájemně porovnají a vyhodnotí.

The master’s thesis deals with the behavior of the lookout tower structure depending on the initial deformation of the wooden supports. A static and dynamic analysis of the structure was performed. A computational model of the lookout tower construction will be created for the solution. A non-standard load will be applied to this lookout tower model - the load due to the initial curvature of the support. Furthermore, a parametric study of the selected member of the lookout tower structure will be created. A total of 4 rod models will be solved - a rod without initial curvature, a rod with initial curvature with value of 0.01 meters, a rod with an initial curvature with value of 0.05 meters and a rod with an initial curvature with value of 0.1 meters. In the next part, the behavior of the lookout tower model will be examined from the point of view of dynamic analysis at different initial curvature deflections. First, a modal analysis will be performed and based on it, the harmonic analysis of the lookout tower will be created. A harmonic analysis will be performed for the effect of wind on the structure of the lookout tower. The results from the individual analyzes are compared and evaluated.
Static and dynamic analysis of structure
Keywords: počáteční deformace; zakřivení; modely; Dlubal RFEM; rozhledna; prut; studie; zatížení; výchylka; napětí; body; vnitřní síly; modální analýza; frekvence; zrychlení; kombinace; hmoty; nadvýšení; initial deformation; curvature; models; Dlubal RFEM; lookout tower; rod; study; load; deflection; stress; nodes; internal forces; modal analysis; frequency; acceleration; combination; mass; elevation