Detekce platinových derivátů pomocí ICP hmotnostní spektrometrie - Zelinová, Karin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2021)
Práce se zabývá sledováním prostupu chemoterapeutik do nádorových buněk. Vzhledem k toxicitě léčiv je z hlediska minimalizace zásahu do zdravé tkáně pacienta zcela zásadní jejich zacílení. Aby mohlo být co možná nejlepšího zacílení dosáhnuto, je nutné sledovat prostup chemoterapeutik do buněk. Předmětem studie byla léčiva na bázi platiny, pro sledování obsahu léčiva v buňkách byla proto vybrána metoda ICP-MS, která je vhodná pro rychlou a spolehlivou detekci stopového množství prvků. Teoretická část práce se zaměřuje na popis ICP-MS, jakožto metody, která byla pro detekci platinových derivátů zvolena. Dále pak shrnuje využití léčiv na bázi platiny při léčbě rakovinového onemocnění. Experimentální část je věnována analýze buněk vystavených působení chemoterapeutik na bázi platiny. Detekce a kvantifikace platiny v buňkách byla provedena pomocí LA-ICP-MS a SN-ICP-MS. Pro ověření výsledků byla analýza roztoku provedena rovněž metodou AAS. Z výsledků vyplývá, že nejochotněji bylo léčivo přijímáno buňkami buněčné linie A2780. Taktéž se ukázalo, že nejvíce kumulovaným léčivem byla cisplatina.

This Bachelor´s thesis deals with the monitoring of chemotherapeutic penetration into tumor cells. Due to the toxicity of drugs, targeting them is absolutely essential from the point of view of minimizing the interference with healthy tissue of the patient. In order to achieve the best possible targeting, it is necessary to monitor the penetration of chemotherapeutics into cells. The subject of study was platinum-based drugs therefore the ICP-MS method was chosen to analyse the drug content in cells, because it is suitable for fast and reliable detection of trace amounts of elements. The theoretical part of the Bachelor´s thesis focuses on the description of ICP-MS, as a method, which was chosen for the detection of platinum derivates. It also summarizes the use of platinum-based drugs in cancer therapy. The practical part of the thesis deals with the analysis of cells exposed to platinum-based chemotherapeutics. Detection and quantification of platinum in the cells were determined by both SN-ICP-MS and LA-ICP-MS. To verify the results, the analysis of the solution was also performed by the AAS method. The results show, that the drug was most readily taken up by A2780 cells. It was also shown that cisplatin was the most accumulated drug.
Detection of Pt derivatives using ICP mass spectrometry
Keywords: Prostup léčiv; ICP hmotnostní spektrometrie; rakovina; nádor; chemoterapeutika; analýza jedné buňky; cisplatina; karboplatina; oxaliplatina; Drug permeation; ICP mass spectrometry; cancer; tumor; chemotherapeutics; single cell analysis; cisplatin; carboplatin; oxaliplatin