Projektování pozemních komunikací ve vztahu k BIM - Chludilová, Kateřina (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2024)
Předmětem diplomové práce je ukázat aplikaci BIM modelu v liniových stavbách, konkrétně na stavbě D35 Opatovec – Staré město. Vycházelo se z klasické 2D dokumentace v projektovém stupni DSP. Z této dokumentace jsem vytvořila 3D modely jednotlivých stavebních objektů s využitím softwaru Autodesk Civil 3D a následně byly jednotlivým elementům přiřazeny potřebné negrafické informace. Celý model je tvořen v souladu s datovým standardem SFDI. Tato práce má ukázat nejen převod 2D dokumentace do 3D, ale poukázat i na možné problémy a úskalí, ať už ze strany projektanta nebo z hlediska softwaru.

The subject of master's thesis is to show the application of the BIM model in linear constructions, specifically on the construction site D35 Opatovec – Staré Město. I started from traditional 2D documentation at the DSP level. I created a 3D model of individual construction objects from this documentation using the Autodesk Civil 3D software and subsequently assigned necessary non-graphic information to each element. The entire model is created according to the SFDI data standard. This work is intended to show not only the conversion from 2D documentation to 3D, but also to point out possible problems and challenges, whether from the designer's perspective or from a software standpoint.
BIM - Road design
Keywords: BIM model; Autodesk Civil 3D; datový standard; D35; silniční komunikace; polní cesta; 3D modelování; geodetický model; geotechnický model; BIM model; Autodesk Civil 3D; data standard; D35; road communication; dirt road; 3D modelling; geodetic model; geotechnical model