Digitální obálka prvků výrobní linky - Pečinka, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2023)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na decentralizované průmyslové řízení s využitím Asset Administration Shell (AAS). Teoretická část práce seznámí čtenáře s pojmy z oblasti Průmyslu 4.0 a přiblíží čtenáři strukturu a způsob vytváření AAS. Taktéž je popsána rešerše dostupných vývojových prostředí pro tvorbu AAS a popis komunikace mezi AAS. Druhá polovina práce je věnována návrhu demonstrační úlohy, která slouží k názorné ukázce decentralizovaného řízení v praxi. Je zde popsán návrh hardwarové i softwarové části úlohy a přístup k vytváření jednotlivých AAS. Výsledná demonstrační úloha se skládá ze dvou 3D tiskáren, objednávkového e-shopu a chytrého skladu. AAS pro tyto komponenty jsou vytvořeny v programovacím jazyce Python.

This bachelor thesis focuses on decentralized industrial control using Asset Administration Shell (AAS). The theoretical part of the thesis introduces the reader to the concepts of Industry 4.0 and explains the structure and methods of creating AAS. It also describes a research of available software platforms for AAS development and a description of communication between AAS. The second half of the paper is devoted to the design of a practical demonstrator that serves to illustrate decentralized control in practice. The design of the hardware and software parts of the demonstrator and the approach to creating individual AASs are described. The resulting demonstrator consists of two 3D printers, an customer e-shop and a smart warehouse. AAS for these components are created in programming language Python.
An Asset Administration Shell of Industry 4.0 Components
Keywords: AAS; Průmysl 4.0; Asset Administration Shell; MQTT; Python; aktivní část AAS; AAS; Industry 4.0; Asset Administration Shell; MQTT; Python; active part of AAS