Moderní metody výroby děr v kovových materiálech - Kříž, Daniel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2013)
Bakalářská práce je zaměřena na zhodnocení a popsání moderních metod výroby děr. První část práce se zabývá rozdělením metod, popisem výroby, dosažitelnými technologickými parametry a dokončovacími metodami výroby. Druhá část se věnuje popisu nástrojů pro výrobu děr jednotlivými metodami. Ve třetí části jsou popsány stroje, na nichž se díry dají vyrábět. V poslední části této práce jsou popsány nekonvenční metody výroby děr.

The bachelor thesis is focused on the evaluation and description of modern methods of holes production. The first part deals with the classification of methods, description of production, achievable technological parameters and production finishing methods. The second is dedicated to description of tools for holes production by different methods. Third part evaluates machines for holes production. In the last part of this thesis the unconventional methods of holes production are described.
On the modern technologies of hole production in metal materials
Keywords: vrták; vrtání; břit; vrtačka; tříska; chladicí kapalina; drill; drilling; cutting edge; drilling machine; sprinter; coolant