Automatizace zahradnického systému - Šimek, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2022)
Tato práce se zabývá problematikou Internetu věcí a jeho použitím při automatizaci zahradnického areálu. Procesy, které je nutné pro udržení chodu zahradnictví vykonávat, jsou fyzicky a časově náročné. Předmětem práce proto bude navrhnou systém, který omezí nutnost lidského zásahu při vykonávání těchto procesů. Mezi hlavní přednosti navrhovaného systému patří zejména modularita celé koncepce. Předmětem automatizace areálu bude především systém závlah, který bude řízený pomocí navržených bezdrátových modulů. Jedná se o moduly STEM-01, které mají za úkol měřit objemovou půdní vlhkost, konduktivitu půdy, teplotu půdy a teplotu a relativní vlhkost okolí v dané oblasti, dále moduly BVM-01, které zajistí závlahu v požadované oblasti, a v neposlední řadě moduly FDM-01, pomocí kterých bude možné obohacovat závlahovou vodu v kapénkovém potrubí minerálními hnojivy.

This thesis deals with the issue of the Internet of Things and its use in the automation of gardening areas. The processes that are necessary to maintain the operation of gardening facilities are both physically demanding and time consuming. The aim of this thesis will be to design a system that will reduce the need for human intervention in performing these processes. The main prerequisites of the proposed system include the modularity of the whole concept. The automation of the gardening areas focuses mainly on the irrigation system, which will be controlled by the designed wireless modules. These are STEM-01 modules which have the task of measuring soil volumetric water content, soil electrical conductivity, soil temperature and ambient temperature and relative humidity in the area, BVM-01 modules which provide irrigation in the required area and last but not least FDM-01 modules with which it will be possible to enrich the water located in the drip pipe and used to irrigate the mentioned areas with mineral fertilizers.
Automation of the farming system
Keywords: IoT; ESP32; LoRa; ESP-NOW; Raspberry Pi; MQTT; PI regulátor; IoT; ESP32; LoRa; ESP-NOW; Raspberry Pi; MQTT; PI controller