Návrh převodovky pro pásový dopravník - Ratošňuk, Artur (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2025)
Převodovky jsou běžnou součástí strojních zařízení. Pásové dopravníky toho nejsou výjim-kou. Vyšší požadavky na přenášený výkon v těžebním průmyslu přímo souvisí s volbou pohonu, který se skládá z motoru a převodovky. Tato práce se zabývá návrhem převodovky pro pásový dopravník v těžebním průmyslu. Představuje obecné pojetí převodových mechanismů a postupně konkretizuje problematiku směrem k vhodné aplikaci s uvážením umístění poháněcí stanice a typu používaných převodovek v pásových dopravnících. Následně se zabývá zvoleným typem: kuželočelní reduktor. Pomocí pevnostního výpočtu komponent a volbou vhodné koncepce je představen možný koncepční návrh třístupňového kuželočelního reduktoru. Při vypracování práce jsou zohledněny běžně využívané normy týkající se převodovek ISO 6336:2019 a ISO 10300:2023. Dále jsou informace podloženy výsledky z jiných softwarových programů. Tento přístup poskytuje referenční model pro konstruktéry a přispívá k standardizaci návrhových postupů v oboru.

Gearboxes are a common part of machinery. Belt conveyors are no exception. The higher power transmission requirements in the mining industry are directly related to the choice of drive, which consists of motor and transmission. This final thesis deals with the design of a gearbox for a belt conveyor in the mining industry. It presents the general concept of gearing mechanisms and gradually specifies the issue towards a suitable application considering the location of the drive station and the type of gearboxes used in belt conveyors. It then discusses the chosen type: the helical bevel gear reducer. By means of a strength calculation of the components and the selection of a suitable concept, a possible conceptual design of a threestage bevel gear reducer is presented. The commonly used standards concerning gearboxes ISO 6336:2019 and ISO 10300:2023 are taken into account in the development of the work. Furthermore, the information is supported by results from other software programs. This approach provides a reference model for designers and contributes to the standardization of design procedures in the industry.
Design of a gearbox for a belt conveyor
Keywords: pásový dopravník; kuželočelní reduktor; vysoké zatížení; těžební průmysl; pevnostní výpočet; koncepce; belt conveyor; helical bevel gear reducer; high loads; mining industry; structural analysis; concept