HSS stopkové frézy s PVD povlaky a jejich využití v praxi - Vondra, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2017)
Diplomová práce se zabývá trvanlivostí PVD povlaku při čelním drážkovém frézování. V teoretické části je uveden rozbor rychlořezných ocelí, přehled frézování a přehled povlakovacích metod. Experimentální část je zaměřena na silové poměry při frézování stopkovou frézou a její opotřebení. Z experimentu plyne, že nanokompozitní povlaky snižují řezné síly, ale nevytváří za daných řezných podmínek nejtrvanlivější nástroj.

This diploma thesis deals with the durability of PVD coating in front groove milling. In the theoretical part there is the analysis of high-speed steels, a survey of milling and an overview of coating methods. The experimental part is focused on the power ratios during milling with a router cutter and its wear. From the experiment it is possible to conclude that nanocomposite coatings reduce cutting forces, but do not produce the most durable tool under the cutting conditions.
HSS end milling cutters with PVD coatings and their use in practice
Keywords: frézování; HSS; PVD povlaky; povlakování; opotřebení nástrojů; milling; HSS; PVD coatings; coating; tool wear