Snižování hluku počítačů obkládáním stěn zvukoizolačními materiály a regulací otáček ventilátorů - Kunovský, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2011)
Tato diplomová práce se zabývá šířením hluku v počítačové skříni, vyzařováním hluku do okolí, vlivem tvaru geometrie a velikosti počítačové skříně na vyzařovaný hluk z počítače, vlivem umístění ventilátoru v počítačové skříni na vyzařovaný hluk z počítače. Dále se práce zabývá snižováním hluku vložením zvukově absorpčního materiálu do počítačové skříně a vlivem polohy počítače v pracovním prostředí na hluk sledovaný v místě posluchače. Analýza šíření hluku počítače byla řešena metodou konečných prvků v prostředí programu Ansys 13.

This thesis deals with the distribution of noise in the computer case and radiation into the neighborhood. Influence of geometrical shape and size of the computer case on radiated noise from the computer was investigated as well as effect of placement of the fan. Reducing noise by using sound absorbing material into computer case and result of the suitable position of the computer in the working environment were also tested. Simulation of the noise diffusion and effectivity of anti-noise equipment was executed in Ansys FEM program.
Noise control of computers-application of optimal sound isolation layers and fun rotation speed
Keywords: Hluk; Ansys; MKP; počítačové skříně; absorpce hluku; Nois; Ansys; FEM; computer case; noise absorbing; radiated noise from the computer