Priemysel 4.0 v podmienkach automobilového priemyslu – nové riziká - Sinay, Juraj; Kotianová, Zuzana; Glatz, Juraj (Akademické nakladatelství CERM, 2020)
Automobilový priemysel je rozhodujúcim priemyselným odvetvím a hybnou silou rozvoja národných ekonomík vyspelých štátov sveta. Potenciál Priemysel 4.0 poskytuje príležitosti pre zvyšovanie efektivity výrobných a distribučných procesoch. Tým sa vytvárajú podmienky na kvalitu konečného produktu vo forme automobilu podľa potrieb zákazníka. Na ich realizáciu je potrebná aplikácia na využívanie potenciálu automatizácie prostredníctvom procesov digitalizácie. Formulujú sa nové požiadavky na podniky, ktoré musia prispôsobovať svoju činnosť zmenám. Zmeny, ktoré nastali v automobilovom priemysle sa odzrkadľujú vo vysokej automatizácii procesov, čo sa premieta do požiadaviek na zmenu riadenia, najmä potreby on-line sledovania výroby automobilov. Tieto postupy prispievajú k znižovaniu rizík v rámci životného cyklu automobilov. Vytvárajú sa podmienky pre vhodné pracovné prostredie zamestnancov, ktorí sú zárukou kvalitného automobilu na konci výrobného procesu.

The automotive industry is a decisive industry and a driving force for the development of the national economies of the developed countries of the world. The potential of Industry 4.0 provides opportunities to increase the efficiency of production and distribution processes. This creates conditions for the quality of the final product in the form of a car according to the customer’s needs. For their implementation, an application is needed to use the potential of automation through digitization processes. New requirements are being formulated for companies that need to adapt their activities to change. The changes that have taken place in the automotive industry are reflected in the high automation of processes, which is reflected in the requirements for change of management, especially the need for online monitoring of car production. These practices contribute to reducing risks throughout the life cycle of cars. Conditions are being created for a suitable working environment for employees, who are a guarantee of a quality car at the end of the production process.
Industry 4.0 in the Conditions of the Automotive Industrie – New Risks
Keywords: automobilový priemysel; životný cyklus; bezpečnosť; priemysel 4.0; snímače; automotive industrie; life cycle; safety; industry 4.0; sensors