Nalezení fyzické polohy stanic v síti Internet pomocí měření přenosového zpoždění - Harth, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2012)
Tato diplomová práce se týká praktické realizace algoritmu CBG (Constraint-based Geolocation), což je jedna z metod řadících se mezi IP (Internet Protocol) geolokační techniky. IP geolokace se zabývá určením zeměpisné polohy počítačové stanice podle její IP adresy. Nejprve jsou popsány faktory způsobující zpoždění při přenosu dat mezi stanicemi v IP sítích. Dále se pojednává o problematice měření tohoto zpoždění. Následně je podrobně vysvětlen pojem IP geolokace se všemi jeho souvislostmi a popis aktivních IP geolokačních metod, což jsou techniky založené na měření výše uvedeného zpoždění. Následuje stručné seznámení s experimentální sítí PlanetLab, která je využita pro měření geolokačních metod. Dále je popsána tvorba množiny referenčních bodů a cílů, což je další nutný předpoklad pro praktickou realizaci metody. Poté je vysvětlena praktická realizace algoritmu CBG v podobě programu CBGfinder. Následně je provedeno ověření správné činnosti na uměle zadaných vstupních datech a je uveden příklad IP geolokace cíle v Internetu. V neposlední řadě jsou uvedeny výsledky měření algoritmu CBG, kdy je proveden rozbor vývoje parametrů přímky Bestline na určitém uzlu sítě PlanetLab v průběhu jednoho měsíce, dále je diskutována chyba odhadu zeměpisné polohy a rychlost výpočtu. Také je uvedena kumulativní distribuční funkce a jádrový odhad hustoty. Další část práce se věnuje diskusi naměřených výsledků s ohledem na porovnání s výsledky geolokačních technik, jež naprogramovali kolegové autora diplomové práce. Výsledky jsou porovnány za pomoci průměrné chyby odhadu geografické polohy a jejího mediánu, času výpočtu, kumulativní distribuční funkce a jádrového odhadu hustoty.

This diploma thesis is concerned with practical realization of CBG (Constraint-based Geolocation) algorithm, which is one of the IP (Internet Protocol) geolocation technique. IP geolocation determines the localization of a computer workstation location on the basis of on its IP address. The factors causing delays in data transfer are discussed first, followed by discussion of the issue of measuring these delays. The detailed explanation of IP geolocation follows where its contexts as well as the active geolocation techniques (techniques based on delay measurement mentioned above) are described. After that a brief description of PlanetLab experimental network, which was used for geolocation techniques measuring, is presented followed by a section explaining the creation of reference points and targets, which are another necessary prerequisite for practical realization of the method. Then the practical realization is explained in the form of CBGfinder program and its verification on the basis of artificial input data along with an actual example of IP geolocation of a point in the Internet are provided. Last but not least the measurement results of CBG algorithm are introduced, based on the analysis of Bestline parameters of one of the PlanetLab nodes measured in the period of one month, followed by a discussion of the inaccuracy of geological position and the computation speed. The cumulative distribution function as well as the kernel density estimation are also described. Final part of the thesis consists of discussion on measured results compared to results of other geological techniques results implemented by colleagues of the author of this diploma thesis. The results are compared on the basis of average inaccuracy of geological position estimations and its median, computation time, cumulative distribution function and kernel density estimation are also taken into regard.
Geolocation in Internet using latency measurements
Keywords: Geografická poloha; geolokace; IP; latence; Constraint-based Geolocation; PlanetLab; Geographic Location; Geolocation; IP; Latency; Constraint-based Geolocation; PlanetLab