Návrh přeladitelného kmitočtového filtru s proudovými aktivními prvky za pomoci metody grafu signálových toků - Jeřábek, Jan; Vrba, Kamil (International Society for Science and Engineering, o.s., 2009)
This article deals with the design of digitally adjustable frequency filter with four current active elements with help of signal-flow graph method. Two types of active elements are presented - MO-CF (Multiple-Output Current Follower) and DACA (Digitally Adjustable Current Amplifier). Multifunction adjustable filter is subsequently designed with help of these active elements and the simplified M-C graph method. Characteristics of this filter are verified by relative sensitivy analysis and simulation.

Tento článek pojednává o návrhu digitálně přeladitelného kmitočtového filtru s čtyřmi proudovými aktivními prvky za pomoci metody grafu signálových toků. Jsou prezentovány dva typy aktivních prvků - MO-CF (Multiple-Output Current Follower) a DACA (Digitally Adjustable Current Amplifier), jejich M-C grafy signálových toků a makromodely třetí úrovně. Následně je za pomocí metody zjednodušeného M-C grafu a těchto dvou aktivních prvků navržen multifunkční přeladitelný filtr. Vlastnosti filtru jsou otestovány relativní citlivostní analýzou a simulací.
Design of the adjustable frequency filter employing current active elements with help of signal flow graph method
Keywords: MO-CF; DACA; přeladitelný filtr; návrh filtru; grafy signálových toků; proudový mód; proudový sledovač; proudový zesilovač; MO-CF; DACA; adjustable filter; filter design; signal-flow graph; current mode; current follower; current amplifier