Kompaktní formy bydlení v Brně, Černá Pole - Fajkusová, Kateřina (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2017)
Diplomová práce se zabývá urbanistickou studií na revitalizaci kasáren v Brně, Černých polích. Na vymezeném území je navržen nový obytný soubor, který začleňuje území do okolní zástavby. V návrhu se počítá i s vytvořením ploch rozvoje pro Mendelovu univerzitu, kde v rámci těchto ploch vznikne sportovní hala, ubytovací kapacity pro studenty knihovna a reprezentační objekt. Zajímavým prvkem je vytvoření veřejného prostoru odstíněného od dopravního ruchu.

This diploma thesis deals with the urban study on the revitalization of the barracks in Brno, the Black Fields. In the defined area a new residential complex is designed to integrate the area into the surrounding area. The proposal also envisages the creation of development areas for Mendel University, where within these areas will be created a sports hall, accommodation facilities for students library and a representative building. An interesting element is the creation of a public space shielded from traffic.
High-density, Low-rise housing in Brno, Černá Pole
Keywords: urbanismus; architektura; obytný soubor; Černá Pole; Brno; Mendelova univerzita; kasárna; moderní kostel; vnitřní ulice; kostelní náměstí; tržní náměstí; radnice; urbanism; architecture; residential esemble; Černá Pole; Brno; Mendel University; barracks; modern church; Inner street; Church square; merketsquare; town hall