Interakce tavenin niklových slitin s keramickými jádry - Feller, Šimon (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2023)
Tato práce se zabývá interakcemi slitiny IN713LC s různými oxidickými keramikami a oxidickými povlaky, které se používají na výrobu odlitků pro letecký nebo medicínský průmysl. Zkoumanými keramikami jsou SiO2, ZrO2, ZrSiO4, Al2O3 a Y2O3. Pro potřeby práce byl navrhnut experiment, který vyprodukoval vzorky, na nichž se zkoumalo chemické složení fázového rozhraní kov-oxidická keramika. Práce porovnává nálezy ze vzorků s předpoklady vycházejícími z termodynamických výpočtů nebo s termodynamickými předpoklady uvedenými ve vědeckých článcích s podobnou tématikou.

This study focuses on the interactions between the IN713LC alloy and various oxide ceramics and oxide coatings commonly used for casting applications in the aerospace or medical industries. The investigated ceramics are based on SiO2, ZrO2, ZrSiO4, Al2O3 and Y2O3. An experimental design proposed for the purpose of this study produced samples used to examine the chemical composition of the metal-oxide ceramic interface. This study compares the findings from the samples with assumptions derived from thermodynamic calculations or thermodynamic conclusions stated in scientific articles with similar themes.
Interaction of melted nickel alloys with materials of ceramic cores
Keywords: Ni slitiny; keramická jádra; interakce; IN713LC; jádra pro přesné lití; Y2O3 povlak; ZrO2 povlak; Ni alloys; ceramic cores; interactions; IN713LC; cores for investment casting; Y2O3 coating; ZrO2 coating