Turbodmychadla spalovacích motorů. - Holík, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2010)
Tato bakalářská práce se zabývá tématem turbodmychadel spalovacích motorů, nabízí základní systematický pohled na tuto tematiku. Práce je rozdělena do tří hlavních částí. První kapitola se zabývá historií vývoje a užití turbodmychadel. Druhá kapitola se věnuje principu činnosti a transformaci energie v turbodmychadlech. V kapitole třetí jsou zmíněny základní řady turbodmychadel a jejich parametry s důrazem na největší světové výrobce.

This bachelor thesis deals with theme of turbochargers for internal combustion engines and shows basic systematic view of this theme. The work is divided into three main chapters. The first chapter deals with historical development and usage of turbochargers. The second chapter attends to working principle and energy transformation in the turbochargers. In the third chapter there are mentioned main types of turbochargers and their parameters and worldwide producers.
Turbochargers for internal combustion engines.
Keywords: turbodmychadlo; spalovací motor; přeplňování; transformace energie; turbocharger; combustion engine; supercharging; energy transformation