Alternativní výstavba - hliněné rodinné domy - Smékalová, Kateřina (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2017)
Tato diplomová práce pojednává o problematice alternativní výstavby založené na přírodních a obnovitelných materiálech. Součástí této práce je zpracování legislativních, technických a materiálových možností. Akcent je dán na nákladově orientovanou cenu, tržní cenu a analýzu jednotlivých stavebních dílů objektu s výsledným ekonomickým vyhodnocením případové studie.

The thesis deals with alternative construction based on natural and renewable materials. A part of the thesis is processing of legislative, technical and material possibilities. Accent is put on cost-oriented price, market price and analysis of individual construction parts of the building with the final economic evaluation of the case study.
Alternative construction - clay houses
Keywords: Alternativní výstavba; sláma; hliněná omítka; nepálená cihla; technicko-hospodářský ukazatel; oceňování; nákladově orientovaná tvorba cen; tržní cena; Alternative construction; straw; clay plaster; adobe brick; technical-economic indicator; pricing; cost-oriented price designation; market price