Softwarový sampler se zvuky cimbálu - Bičan, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2017)
Hlavní cíl této práce je vytvoření VST zásuvného modulu (pluginu), který bude sloužit jako výstupní část elektronického cimbálu. Práce nejprve vysvětluje základní pojmy sampler, cimbál, VST, MIDI, mikrofony a mikrofonní techniky snímání. Poté popisuje jednotlivé části tvorby softwarového sampleru se zvuky cimbálu. To zahrnuje nahrání jednotlivých tónů (vzorků) cimbálu, jejich třídění, editaci a implementaci do technologie VST. Popisuje problematiku konkrétního nástroje a odlišnosti od jiných, příbuzných zásuvných modulů a navrhuje řešení. Na konci práce je zhodnocen její průběh, testování s hardwarovými částmi elektronického cimbálu a její nedokonalosti s návrhy na budoucí zlepšení.

Major aim of this thesis is to create VST plugin module, which would be an output part of electronic cimbalom (dulcimer). Thesis explains basic terms at first, such as sampler, cimbalom, VST, MIDI, microphones and microphone techniques for recording. Then it describes particular segments of creating a software sampler with cimbalom samples. That includes recording each of individual cimbalom tones, sorting and editing these samples and implementing to VST technology. Thesis also describes instrument’s difficulties and differences from other related plugin modules and offers solution. There is a thesis’s assessment at the end of the document, where is mentioned its progress, testing with hardware components of electronic cimbalom and its imperfections with suggestions of future improvement.
The software sampler with sounds of of the dulcimer
Keywords: Sampler; cimbál; VST; VSTi; MIDI; Sampler; dulcimer (cimbalom); VST; VSTi; MIDI