Aplikace pro testování sluchových schopností - Ecler, David (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2024)
Má práce je zaměřena na poskytnutí uceleného přehledu o aplikacích pro testování slucho vých schopností, a tím získání dovednosti zvukového inženýra tzv. kritického naslouchání nebo-li critical listening. Práce představuje jednotlivé druhy kritických aspektů zvukových signálů, dále pak souhrn možností testování těchto kritických signálů, popis jednotlivých testů a cvičení včetně podmínek jejich provedení. Testy jsou rozčleněné do jednotlivých kapitol dle zaměření. V praktické části jsem naprogramoval některé z testů, které je možné využít k získání a procvičování schopnosti kritického naslouchání. Testy jsou naprogramo vané v prostředí Matlab App.

My work is aimed at providing a comprehensive overview of hearing testing applications, and thus acquiring the sound engineer’s skill of critical listening. The thesis presents the different types of critical aspects of audio signals, then a summary of the possibilities of testing these critical signals, a description of the different tests and exercises, including the conditions of their performance. The tests are divided into chapters according to their focus. In the practical section, I have programmed some of the tests that can be used to acquire and practice critical listening skills. The tests are programmed in the Matlab App environment.
Application for Testing Critical Listening Skills
Keywords: Kritické naslouchání; Matlab App; poslechové testy; poslechová cvičení; zvukový inženýr; zvukový signál; frekvence tónu; úroveň hlasitosti; zvukové filtry; zkreslení; Critical listening; Matlab App; listening tests; listening exercises; sound engineer; audio signal; frequency; sound level; sound filters; distortion