Chiralita a její význam v environmentální organické analýze - Svobodová, Dagmar (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2009)
Tato bakalářská práce je vypracována jako literární rešerše zaměřená na charakterizaci chirality a jejím významem pro životní prostředí. Tato práce také podává přehled metod používaných pro chirální separaci a analýzu organických polutantů ve složkách životního prostředí. Ze získaných informací vyplývá, že význam chirality na enviromentální působení je značný. Jednotlivé enantiomery chirálních polutantů vykazují v životním prostředí rozdílnou toxicitu a biologickou aktivitu a je tedy nutné je v prostředí sledovat pomocí metod chirální analýzy.

This bachelor thesis is elaborated as literature search focused on the characterization of chirality and its importance for the environment. This work also gives review of the analytical methods and procedures aplicable for the chiral analysis of the organic pollutants. Obtained information showed that the importance of the chirality in the environmental chemistry is great. Individual enantiomers exhibit different toxicity and biological activity in the environment and therefore their monitoring by chiral analytical methods is essential.
Chirality and its importance in environmental organic analysis
Keywords: chiralita; chirální polutanty; životní prostředí; chirální separace; chirální analýza; chirality; chiral pollutants; environment; chiral separation; chiral analysis