Rezonanční ultrazvuková spektroskopie kompaktů ternární slitiny Cu-Al-Ni s tvarovou pamětí připravených technologií SPS - Pavlík, Marek (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2017)
Tato práce pojednává o použitelnosti práškové metalurgie pro výrobu slitin s tvarovou pamětí ve složení Cu-Al-Ni. Je součástí série navazujících studií, kdy byly po úspěšné optimalizaci procesu mechanického legování a dále procesu slinování technologií SPS v rámci této práce tepelně zpracovány vybrané vzorky a ty následně charakterizovány metodami DTA a RUS. V materiálu dochází k výrazným změnám při teplotách 240°C a 300 °C. Měření naznačila přítomnost martenzitické transformace, což nejspíše odpovídá jevu SME. Tato transformace neodpovídá rozsahově celému vzorku, a tak je do budoucna počítáno s dalšími experimenty.

This thesis deals with applicability of powder metalurgy for production of Cu-Al-Ni shape memory alloys. It is part of series of studies, inherently expanding experimental work with samples previously produced through optimized mechanical alloying and compaction via SPS method. In this work, the samples were thermally annealed and characterized by two advanced methods, DTA and RUS. Significant changes occur within the material at temperatures of 240 °C and 300 °C. The measurements indicated a presence of a martensitic transformation that could correspond to the desired SME phenomenon. Apparently, the changes were not triggered throughout the entire sample volume and further experimental progress is therefore expected in the near future.
Resonant ultrasound spectroscopy of ternary Cu-Al-Ni shape memory alloy compacts fabricated via SPS technology
Keywords: Prášková metalurgie; slitina s tvarovou pamětí; diferenční termální analýza; rezonanční ultrazvuková spektroskopie; Powder metallurgy; shape memory alloy; differential thermal analysis; resonant ultrasound spectroscopy