Základní rozpoznání živosti otisku prstu - Horák, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2018)
Biometrická data jsou jedinečná, bezpečná a často používaná pro ochranu informací. I tak lze v některých případech detektory obelhat, a proto je potřeba živost kontrolovat. Tato práce se zaměřuje na základní rozpoznání živosti otisku prstu. Používá se přitom jen jednoho obrazu prstu. Pro dokonalé rozpoznání je potřeba otisky srovnávat, tedy mít více než jeden stejný otisk, a proto jsou tyto metody velice náročné. Předzpracování bylo provedeno binární segmentační maskou. Dále bylo využito metod využívající poměrů stupňů šedi v obraze, průměru, směrodatné odchylky nebo ekvalizace histogramu. Všechny metody byly provedeny na databázi LivDet 2011 v prostředí Matlab a cílem bylo rozpoznání pravého otisku od falešného.

Biometric data is unique, safe and often used to protect information. Even in some cases, detectors can be fooled, and therefore liveness is needed to check. This work focuses on the basic recognition of the liveliness of the fingerprint. Only one finger image is used. For perfect recognition, you need to compare the prints, so have more than one print, and that's why this detection is very demanding. Pre-processing was done with a binary segmentation mask. Methods using gray scale ratios, mean, standard deviations or histogram equalization were also used. All the methods were done on the LivDet 2011 database, in the Matlab environment and the goal was to recognize a live fingerprints from a false ones.
Basic fingerprint liveness detection
Keywords: Živost; biometrie; detekce; otisk prstu; papilární linie; předzpracování; Matlab; binární; segmentace; LivDet 2011; Liveliness; biometrics; detection; fingerprint; papillary line; preprocessing; Matlab; binary; segmentation; LivDet 2011