Působení vlhkosti na vlastnosti izolačních materiálů vystavených tepelnému a elektrickému namáhání - Janošek, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2008)
Tato diplomová práce pojednává o vlivu vlhkosti na dielektrické vlastnosti nestárnuté a tepelně, elektricky a kombinovaně namáhané drážkové izolace Isonom NMN. Jsou zkoumány především obě složky komplexní permitivity během tepelného, elektrického a kombinovaného namáhání. Praktická část je zároveň zaměřena na návrh, realizaci a ověření funkčnosti pracoviště pro kombinované namáhání materiálů.

The diploma thesis with experimental verification influence moisture of the dielectric properties of non-aged and thermally, electric and multistress aged slot insulation Isonom NMN. Above all both components of the complex permittivity are examined in dependence on frequency during the thermal, electric and multistress ageing. Practical part is specialized on design, realization and examination of workplace multistress ageing.
The moisture effect on properties of insulating materials exposed to thermal and electrical stress
Keywords: elektroizolační systémy; elektrické namáhání; kombinované namáhání; komplexní permitivita; stárnutí; tepelné namáhání; vlhkost; elektroisulation system’s; electrical stress; multistress ageing; complex permittivity; ageing; thermal stress; moisture