Výroba pražcového šroubu - Bartošek, Filip (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2015)
Bakalářská práce vypracovaná v rámci bakalářského studia řeší technologický postup výroby pražcového šroubu při využití technologie objemového tváření za tepla. Práce vznikla ve spolupráci s firmou ŠROUBÁRNA KYJOV s.r.o. Šroub bude vyráběn z materiálu ČSN 11 503. Jedná se o konstrukční nelegovanou ocel se zaručenou svařitelností. Na základě literární studie objemového tváření za tepla bylo zvoleno pěchování v uzavřeném nástroji pro výrobu hlavy šroubu. Ke zhotovení závitu byla použita technologie válcování. Pro výrobu hlavy šroubu byl vybrán vodorovný kovací lis. Závit šroubu byl vyhotoven na tři – kotoučové válcovačce. Po výrobě šroubu byla použita povrchová úprava galvanickým zinkováním pro lepší odolnost proti korozi.

Bachelor thesis developed in the bachelor degrees addresses technological process of the production sleeper screw. The production uses technology volume thermoforming. The project was elaborated in cooperation with the company ŠROUBÁRNA KYJOV s.r.o. The screw will be made from material ČSN 11 503. This material is unalloyed construction steel with property of weld. Based on the literature study technology volume thermoforming was chosen tamping in closed instrument for the production of head screw. For the production of screw-thread was chosen technology of rolling. For the production head of screw was chosen horizontal fitting press machine. After the production there were used surfacing by galvanic zinc coating because of the better corrosion resistance.
Production of sleeper screw
Keywords: Pražcový šroub; závit; tváření za tepla; pěchování; válcování; sleeper screw; screw-thread; thermoforming; tamping; rolling