Optimalizace montážních linek - Kocian, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská, 2025)
Tato bakalářská práce se zabývá optimalizací rozložení montážních linek ve výrobě příslušenství pro prémiové audio produkty ve společnosti X.Y.Z.V první části této práce jsou vysvětleny klíčové pojmy z oblasti štíhlé výroby, uspořádání pracovišť anebo principy jednokusového toku. Následuje analýza současného stavu vybraných montážních linek, která odhaluje jejich nízké vytížení a prostorovou neefektivitu. V závěrečné části jsou navrženy konkrétní úpravy v rozložení linek. Tím dochází k výrazné úspoře výrobní plochy a efektivnějšímu využití pracovní síly při zachování požadovaného objemu výroby.

This bachelor thesis deals with the optimization of the layout of assembly lines in the production of accessories for premium audio products in the company X.Y.Z. In the first part of this thesis key concepts from the field of lean manufacturing, workplace layout or the principles of one-piece flow are explained. This is followed by an analysis of the current state of selected assembly lines, which reveals their low utilization and space inefficiency. In the final part, specific modifications in the layout of the lines are proposed. This results in a significant saving of production space and a more efficient use of manpower while maintaining the required production volume.
Assembly Line Optimization
Keywords: Layout; sloučení linek; analýza výrobního procesu; montážní linka; úspora prostoru; uspořádání výroby; Layout; line consolidation; production process analysis; assembly line; space saving; production layout