Návrh optického vysílače - Vraspír, Marek (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2008)
Tato práce je zaměřená na návrh optického budiče, jež je zařízení pro přenos informace optickým prostředím. Při jeho návrhu se v první řadě zvolí vhodné přenosové médium a sice laserová dioda LD používaná v optických komunikacích. Musí se klást důraz i na její univerzálnost použití. Dále je třeba signál přiváděný na LD vhodným způsobem modulovat. V dnešních profesionálních optických komunikacích se používá přímá intenzitní modulace metodou „ON-OFF“ klíčování, které obstará spolu s dalšími funkcemi integrovaný obvod firmy Maxim. Dále se řeší potřebné ochrany elektrického obvodu a zejména pak samotné LD. Nároky jsou kladeny především na proudové a tedy i teplotní vlivy LD ve vysílači, na možnou velikost přiváděného signálu atd.

This work dissert on proposal of optical ampifier excitor for transmission of information using optical enviroment. For proposition was chosen suitable transmission enviroment and LD diode that is used in optical communications. Accent was put at universal using of diode. Than was solved the modulation of input signal, it is used the „on-off“ keying, which is proceeded by integrated circuit, which is designed for none extreme transmission speeds. The work contains the solution of the potection of electrical circuit and LD diode against high current and thermal influences in transmitter.
Optical transmitter design
Keywords: Klíčování „ON-OFF“; laserová dioda (LD); pozitivní emitorová spojená logika (PECL); „ON-OFF“ keying; laser diode (LD); positive emitter coupled logic (PECL)