Vyhodnocování a modelování zanášivého procesu ve výměníku tepla - Čirka, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2016)
V tejto diplomovej práci sa pojednáva o procesoch a mechanizmoch zanášania priemyslových výmenníkov tepla so zameraním na zanášanie teplozmenných plôch produktami spaľovania a možnosťami ich zohľadnenia, resp. modelovania a výpočtovej predikcie. Výpočet tepelne-hydraulického správania výmenníka je zameraný na stranu spalín, ako dominantnej pracovnej látky a strany prenosu tepla. Na základe dostupných prevádzkových záznamov vyhodnocovaného priemyslového výmenníka tepla je spracovaný špecifický postup pre výpočtové zistenie, resp. tzv. predikovanie zmeny súčiniteľa zanášania v priebehu prevádzky výmenníka. Na záver práce sú diskutované vlastnosti a možnosti použitej výpočtovej techniky pre aplikáciu na komplexnejšie prípady prevádzkových záznamov a možnosti aplikovania výpočtovej techniky na predikciu procesu zanášania pri zmene prevádzkového režimu výmenníka tepla.

This diploma thesis discusses fouling processes and mechanisms of industrial heat exchangers, with focus on shell side fouling of heat transfer area by flue gases, and eventually taking fouling into account, or more precisely its modeling and predicting by calculation. Thermal-hydraulic design of heat exchanger is focused mainly on shell side, as flue gases are dominant process medium in terms of fouling and heat transfer. Based on available operational data of evaluated industrial heat exchanger, specific process has been developed to determine by calculation, or more precisely predict change of fouling factor throughout operational period of heat exchanger. Usage and various options of this specific calculation technique are being discussed in conclusion, whether there is a potential to use this technique regarding more complex operational inputs or prediction of fouling process for different operational regime of heat exchanger.
Evaluating and modeling of fouling process in heat exchanger
Keywords: Výmenník tepla; zanášanie; súčiniteľ zanášania; hrúbka nánosu; tepelný odpor; spaliny; tepelný výkon; tlaková strata; výměna tepla; rýchlosť prúdenia; Heat exchanger; fouling; fouling factor; fouling layer thickness; heat resistance; flue gas; heat duty; pressure drop; heat transfer; flow velocity