Problematika obsahu vratného prachu při výrobě asfaltové směsi - Spáčil, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2025)
Diplomová práce se zaměřuje na problematiku obsahu vratného prachu vznikajícího při výrobě horkých asfaltových směsí v obalovnách, který představuje dlouhodobě neřešený problém v oblasti nakládání s odpadními materiály. Teoretická část práce se věnuje popisu současného stavu řešení této problematiky, včetně přehledu legislativních a technických požadavků týkajících se využití vratného prachu. Praktická část se zabývá specifikací množství vratného prachu v jednotlivých úzkých frakcích kameniva a jeho využitelností. Součástí experimentální části je ověření možnosti aplikace vratného prachu do cementové malty, která se používá pro prolití vrstev částečně zpevněných cementovou maltou (ŠCM). Byly provedeny laboratorní zkoušky zaměřené na mechanické vlastnosti těchto maltových směsí a jejich vhodnost pro stavební aplikace. Výsledky práce přispívají k nalezení efektivního využití vratného prachu, čímž mohou snížit množství odpadu ukládaného na skládky a podpořit udržitelnost ve stavebnictví.

The diploma thesis focuses on the issue of returnable dust content generated during the production of hot asphalt mixtures in asphalt plants, which represents a long-standing unresolved problem in waste material management. The theoretical part of the thesis describes the current state of solutions to this issue, including an overview of legislative and technical requirements related to the utilization of returnable dust. The practical part deals with the specification of returnable dust quantities in individual narrow aggregate fractions and their potential usability. The experimental part includes verification of the applicability of returnable dust in cement mortar used for grouting layers partially stabilized with cement mortar. Laboratory tests were conducted to examine the mechanical properties of these mortar mixtures and their suitability for construction applications. The results of the thesis contribute to identifying an effective use for returnable dust, thereby reducing the amount of waste sent to landfills and promoting sustainability in construction.
The issue of returnable dust content in the production of asphalt mixture
Keywords: vratný prach; sítový rozbor; prolévané vrstvy; cementová malta; pevnost v prostém tlaku; returnable dust; sieve analysis; grouted base layers of pavement; cement mortar; sustainability in construction