Sloupový jeřáb pro manipulaci s loděmi - Jandáček, Jaroslav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2014)
Tato bakalářská práce se zabývá konstrukčním návrhem sloupového jeřábu pro manipulaci s loděmi. Jeřáb s nosností 1 000 kg je umístěn na betonovém molu, disponuje kladkostrojem a otáčecím ústrojím, zdvih z hladiny je 6 000 mm. Jedná se o návrhový výpočet jednotlivých částí jeřábu a kontrolní pevnostní výpočty. Cílem tohoto projektu je koncepce navrženého řešení a funkční výpočet celého zařízení. Nedílnou součástí práce je výkresová dokumentace.

This bachelor’s thesis is aimed on construction design of jib crane for ships handling. Crane with capacity of load 1 000 kg is placed on concrete pier in shipyard, it has electrical hoist and swivel mechanism, lift height from water level is 6 000 mm. This is a design calculation of each part of the crane and control strength calculations. The aim of this project is the concept designed solutions and functional calculation of the whole device. An integral part of the thesis is drawing documentation.
Mast crane for ships handling
Keywords: Sloupový jeřáb; sloup; výložník; zdvihací ústrojí; otočné ústrojí; pevnostní výpočet; manipulace s loděmi.; Jib crane; collum; boom; hoist; swivel boom; strength calculation; ships handling.