Rodinný dům v Přibyslavi - Zvolánek, Pavel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2025)
Bakalářská práce se zaměřuje na návrh novostavby rodinného domu v Přibyslavi pro trvalé bydlení čtyřčlenné rodiny. Projektová dokumentace je zpracována ve stupni pro provedení stavby v souladu s vyhláškou č. 131/2024 Sb., a obsahuje části A – Průvodní list, B – Souhrnnou technickou zprávu, D – Dokumentaci objektů, posouzení z hlediska stavební fyziky (akustika, denní osvětlení, proslunění, tepelně technické posouzení). Novostavba je plně podsklepena a situována na okraji města Přibyslav v jihozápadní části ve svahovité oblasti. Rodinný dům je řešen jako samostatně stojící objekt s jedním nadzemním podlažím a jedním podzemním. Dispoziční uspořádání stavby zohledňuje svažitost terénu a orientaci ke světovým stranám. Vstup do objektu a zároveň i příjezdová cesta jsou situovány v severní části. Půdorysný tvar tvoří dva obdélníky, z nichž jeden je předsazen vůči druhému k severní části pozemku. Hlavní obytné místnosti jsou orientovány na jižní a jihozápadní stranu za účelem využití denního světla a splnění podmínek orientace ke světovým stranám. Klidové zóny jsou jak v 1.PP, tak i v 1.NP. Nosný systém je tvořen z keramických zdících prvků Porotherm, v kombinaci se ztraceným bedněním ve spodní části stavby. Vodorovné nosné konstrukce jsou navrženy jako monolitické železobetonové. Objekt je založen na základových pasech z prostého betonu a na nich dále dvě řady ztraceného bednění, které jsou vzájemně s pasy spojeny pomocí výztuže. Objekt je opatřen kontaktním zateplovacím systémem ETICS a finální úprava fasády je provedena ze silikon-silikátové omítky v bílé barvě. Rodinný dům je zastřešen plochou střechou s kačírkem, na níž jsou instalovány fotovoltaické panely pro výrobu elektrické energie. Projekt rovněž řeší základní technické systémy budovy, včetně orientačního návrhu tras splaškové kanalizace, vytápění a odvodu dešťových vod. Součástí návrhu rodinného domu je také vizualizace objektu, která slouží k lepší prostorové představě o výsledné podobě stavby. Zároveň je projekt odevzdán i ve formátu IFC (Industry Foundation Classes), který umožňuje výměnu dat v rámci systému BIM a zajišťuje kompatibilitu s různými projekčními nástroji.

The bachelor's thesis focuses on the design of a new family house in the town of Přibyslav, intended for permanent residence of a four-member family. The project documentation is prepared at the level for construction execution and includes the following parts: A – Cover Report, B – Comprehensive Technical Report, C – Site Drawings, D – Building Documentation, and assessments in terms of building physics (acoustics, daylighting, sunlight exposure, thermal performance evaluation). The new building is fully basemented and located on the southwestern outskirts of Přibyslav, in a sloping terrain. The family house is designed as a detached building with one above-ground and one underground floor. The spatial layout of the house reflects the sloping nature of the terrain and orientation to the cardinal directions. The main entrance and the driveway are located on the northern side of the property. The floor plan consists of two rectangles, one of which is offset toward the northern part of the plot. The main living areas are oriented to the south and southwest in order to maximize the use of natural daylight and meet orientation requirements. Quiet zones are located in both the basement (1st underground floor) and the ground floor (1st above-ground floor). The load-bearing structure is made of Porotherm ceramic masonry blocks in combination with lost formwork elements in the lower part of the building. Horizontal load-bearing structures are designed as monolithic reinforced concrete slabs. The building is founded on plain concrete strip foundations, above which are two layers of lost formwork, structurally connected to the strips using reinforcement. The building is insulated with an ETICS contact thermal insulation system, and the final surface of the facade is made of white silicone-silicate plaster. The house is covered with a flat roof topped with gravel, on which photovoltaic panels are installed for the production of electrical energy. The project also addresses the basic technical systems of the building, including a conceptual design of wastewater drainage, heating system, and rainwater disposal. As part of the design of the family house, an architectural visualization of the building has been created to provide a better spatial understanding of the final appearance of the structure. The project is also submitted in IFC (Industry Foundation Classes) format, which enables data exchange within the BIM system and ensures compatibility with various design tools.
Detached House in Přibyslav
Keywords: Novostavba; rodinný dům; plochá střecha; podsklepený; ETICS; keramické bloky; ztracené bednění; New building; family house; flat roof; basement; ETICS; ceramic blocks; lost formwork