Palladium v životním prostředí - Hajdová, Jana (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2012)
Tato práce se podrobněji zabývá palladiem v životním prostředí. Jeho využití je zejména v automobilovém průmyslu jako složka katalyzátorů motorových vozidel, ale také se uplatňuje v zubním lékařství, šperkařství a elektrotechnice. Uvolňováním tohoto kovu z automobilových katalyzátorů se dostává do všech složek životního prostředí (půda, silniční prach, voda, rostliny), kde se akumuluje. Může se stát součástí potravního řetězce a způsobit tak zdravotní rizika lidské populaci. Tato práce se také zabývá způsoby vzorkování, zakoncentrování a metody, kterými lze palladium stanovit ve vzorcích životního prostředí (spektrofotometrické metody, AAS, ICP-AES a ICP-MS).

This work is focused on palladium in the environment. Its use is especially in the automobile industry as catalytic converters of motor vehicles, but also is applied in dental, jewelry making and electrical appliances. The release of this metal from automobile catalysts is getting into all environmental compartments (soil, road dust, water, plants), where goes to its accumulation. It can be a part of the food chain and cause health risks to humans. The work also focuses on methods of sampling, preconcentration and methods, which can determined palladium in environmental samples (spectrophotometric methods, AAS, ICP-AES and ICP-MS).
Palladium in the environment
Keywords: Palladium; životní prostředí; automobilové katalyzátory; metody stanovení; spektrofotometrické metody; AAS; ICP-MS.; Palladium; environment; automotive catalysts; methods of determination; spectrophotometric methods; AAS; ICP-MS.