Aspekty modelování trubkových výměníků tepla s využitím dostupných softwarových nástrojů - Ondriašová, Patricie (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2016)
Předložená diplomová práce se zabývá aspekty modelování výměníků tepla se svazkem trubek v plášti pomocí dostupných softwarových nástrojů. V úvodní teoretické části práce je popsáno rozdělení a typy výměníků, včetně detailního popisu průmyslového výměníku tepla řešeného v této diplomové práci. Další kapitola je věnována hlavním vztahům a používaným výpočtovým metodám v rámci tepelně – hydraulického výpočtu. Hlavní náplň práce tvoří kapitoly, které jsou věnovány popisu vybraných dostupných softwarů a provedení výpočtů pomocí těchto softwarů na konkrétním průmyslovém případu. Na závěr práce jsou shrnuty výsledky obdržené jednotlivými softwary a doporučení konkrétního programu pro dané potřeby.

The proposed master´s thesis looks into the aspects of tubular heat exchangers modeling using available software tools. In the first – theoretical part there is a description of distribution and types of heat exchangers, including a detailed description of the industrial heat exchanger solved in this thesis. Another chapter is devoted to the main computational relations and calculation methods used in the context of thermo-hydraulic calculation. The main part of thesis consists of chapters, which are devoted to selected available software and perform calculations using the software in the specific industrial case. Finally, there is summary of the various software and a recommendation for the specific program for the need.
Aspects of tubular heat exchangers modeling using available software tools
Keywords: výměník tepla se svazkem trubek v plášti; metody tepelně hydraulického výpočtu; kontrolní výpočet výměníku tepla; HTRI; ChemCAD; shell and tube heat exchanger; methods of thermal hydraulic caalculation; check calculation exchanger; HTRI; ChemCAD