Budiž Baugruppe - Šťastná, Anna (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury, 2021)
Baugruppe, jakožto alternativní možnost pro bydlení, je tvořeno skupinou lidí, kteří hledají způsob, jak si vytvořit vlastní bydlení podle svých představ. Stávají se sami developery, co hledají pro svoje bydlení zajímavá řešení, která jim běžný realitní trh nenabízí. Společně si najdou pozemek, který často není pro běžné developery tak atraktivní a pomocí kompromisů rozhodují o veškerých krocích návrhu. Pro navrhované Baugruppe bylo zadáno jihomoravské město Znojmo. Jednotlivé parcely byly úmyslně vybrány tak, aby se nevyznačovaly žádnými zvláštními kvalitami. Naopak se jedná spíše o místa, která nejsou na první pohled příliš lákavá. Tématem práce je ztvárnit způsob bydlení Baugruppe jako komunitní bydlení. Návrh se snaží přijít na způsob, díky kterému by ke komunitnímu soužití všech účastníků Baugruppe docházelo co nejpřirozeněji. Ať už jen pouhým potkáním sousedů po cestě do jejich bytů, setkáním na terase s kamarádem z protějšího bytu či uspořádáním akce ve společných interiérových/exteriérových prostorech pro všechny obyvatele domu. Všechny tyto prostory vytváří trochu jinou atmosféru a stává se z nich tak kombinace různých malých světů, které se navzájem proplétají. Cílem práce je zároveň vytvořit takový dům, který se otevírá ke svému okolí a současně umožní, aby se veškeré dění domu odehrávalo nerušeně uvnitř.

Baugruppe, as an alternative option for housing, is made up of a group of people who are looking for a way to create their own housing according to their ideas. They become developers themselves, looking for interesting solutions for their housing that the regular real estate market does not offer. Together, they find land that is often less attractive to ordinary developers and compromise to decide on all the design steps. For the proposed Baugruppe, the site is situated in the town Znojmo, Czech republic. The plots were chosen in such a way that they did not have any particular qualities - on the contrary, that they were rather places that were not at first sight very attractive. The theme of the work is to portray the Baugruppe way of living as community housing. The proposal seeks to figure out a way to make community coexistence as natural as possible for all Baugruppe participants. Whether just meeting the neighbors on the way to their apartments, meeting on the terrace with a friend from the opposite apartment or organizing an event in the common interior/exterior spaces for all Baugruppe participants. All these spaces create a slightly different atmosphere and become a combination of different small worlds that intertwine with each other. At the same time, the aim of the work is to create a house that opens up to its surroundings while allowing all the events of the house to take place undisturbed inside.
Baugruppe Now
Keywords: Znojmo; Baugruppe; bydlení; žití; alternativní; komunitní bydlení; Znojmo; Baugruppe; housing; living; alternative; community housing