Rhodium v životním prostředí - Ondreášová, Klára (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2012)
Tato bakalářská práce se zabývá charakteristikou rhodia, jeho využitím v automobilovém průmyslu, výskytem ve složkách životního prostředí (ovzduší, půda, vegetace, voda), akumulací a transformacemi. Také jsou popsány způsoby odběru vzorku pro stanovení, způsob přípravy vzorku, separační a zakoncentrovávací techniky nutné před instrumentální analýzou. Práce se dále zabývá nejpoužívanějšími analytickými metodami stanovení rhodia, které jsou spektrofotometrické stanovení, AAS, ICP-AES a ICP-MS.

This bachelor thesis focuses on the characteristic of rhodium, its use in the automotive industry, the occurrence in environmental compartments (air, soil, vegetation, water), accumulation and transformations. In this thesis there are also described methods of sampling for determination, the types of sample preparation, separation and preconcentration techniques necessary prior to instrumental analysis. The work also focuses on the most commonly used analytical methods of rhodium determination, which are spectrophotometric methods, AAS, ICP-AES and ICP-MS.
Rhodium in the environment
Keywords: Rhodium; životní prostředí; extrakce; metody stanovení; AAS; AES; spektrofotometrické stanovení; Rhodium; environment; extraction; methods of determination; AAS; AES; spectrophotometric methods