Gesturální rozhraní pro jednoduché ovládání počítače - Burdík, Vojtěch (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2011)
Tato práce se věnuje poměrně novému počítačovému oboru – počítačovému vidění. Zaměřuje se na rozpoznávání objektů, určení polohy a reakci na určitý pohyb. Cílem práce je sestavit program, který bude schopný pomocí pohybu ruky ovládat počítač, reagovat na definované gesto provedené prsty nebo dlaní a vytvořit na něj určitou akci. Tohoto cíle má být dosaženo bez použití speciálních čidel nebo více kamer, pouze s jednou obyčejnou webkamerou. Ke zpracování obrazu byly využity funkce z knihovny OpenCV a byl sestaven program. Vyhodnocení funkcí je založeno na ověření funkčnosti v praxi, vyhodnocení rychlosti, přesnosti a kvalitě rozpoznání objektu. Poté bylo vytvořeno schéma, jak by mohl program pro gesturální ovládání počítače vypadat a následně byla provedena jeho realizace v podobě jednoduchého programu. Tento program je schopen rozeznat v obrazu objekt, v našem případě ruku, a pomocí vyhodnocení jejího pohybu ovládat kurzor myši na počítači s možností provedení simulace stisku levého tlačítka myši. Dále umožňuje skrolovat v dokumentech horizontálním i vertikálním směrem. Program je velice robustní a práce s ním je velice jednoduchá.

This work focuses on the relatively new computer branch – a computer vision. Work is concentrated on object recognition, localization and reaction to specific movements. The aim is to build a program that will be able to use hand movements to control computer, to the gesture as defined by the fingers and palms respond and make it the event. The objective should be achieved without the use of special sensors or more cameras, but only with one common webcam. For the image processing function from OpenCV library were used and program was built. Evaluation of function is based on functional verification in practice, evaluation of speed, accuracy and quality of object recognition. Following the scheme, how could program for gestural controlling the computer should look, was created, and then his realization in a simple program was made. This program is able to recognize the object in an image, in this case a hand, and through an evaluation of its movements control cursor on a computer with a possibility of simulation pressing the left mouse button. Program continuously allows the documents to scroll horizontal and vertical direction. The program is very robust and work with him is very simple.
Gestural Interface for Computer Control
Keywords: Knihovna OpenCV; optický tok; rozpoznávání pohybu; trasování objektů; detekce kůže; programování v jazyku C++.; OpenCV library; optical flow; motion recognition; object tracking; skin detection; C++ programming.