Inicializace pro optimalizaci reálného problému směrování vozidel - Volf, Robin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2024)
Cílem této práce je optimalizace inicializační části řešení reálného problému směrování vozidel na konkrétní datové sadě vycházející z dat jedné české logistické firmy. Tato datová sada disponuje charakteristikami VRPTW, VRPSPD a HFVRP. Pro řešení byla použita modifikovaná konstrukční heuristika vkládání s nejnižší cenou. Výpočet ceny se skládal z šesti dílčích cen reflektujících jednotlivá omezení. Navržená heuristika je schopná řešit dodané instance během jednotek sekund. Konstrukční heuristika generující validní řešení v krátkém čase je schopná zefektivnit následnou optimalizační část tohoto problému.

The goal of this work is to optimize the initialization phase in solving the rich vehicle routing problem on a specific dataset which comes from a czech logistics company's data. This dataset has characteristics of VRPTW, VRPSPD and HFVRP. A modified cheapest insertion heuristic was chosen for the solution. Cost calculation consists of six partial costs which reflect individual constraints. Proposed heuristic is able to solve the instances in a matter of few seconds. Construction heuristic which generates valid solutions in short time enables more effective optimization in latter parts of solution.
Initialization for optimization of real world vehicle routing problem
Keywords: Optimalizace; Problém směrování vozidel; Reálný problém směrování vozidel; VRP; RVRP; Heuristika; Konstrukční heuristika; Vkládací heuristika; Cena; Omezení; Časová okna; Nakládka; Vykládka; Heterogenní vozidla; Optimization; Vehicle routing problem; Rich vehicle routing problem; VRP; RVRP; Heuristic; Construction heuristic; Insertion heuristic; Cost; Constraint; Time windows; Pickup; Delivery; Heterogenous fleet