Modelování rekonstrukce obrazu při CT RTG fluoroskopii - Bainar, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2011)
Cílem této práce je vytvoření simulátoru modelujícího rekonstrukci obrazu při CT RTG fluoroskopii. Program bude primárně sloužit k výuce v laboratorních cvičeních předmětů týkajících se zobrazovacích systémů v lékařství. Úvodní část je věnována popisu procesu zobrazení u CT RTG ZS. Důraz je kladen zejména na specifika užívaná při intervenční CT RTG fluoroskopii. Navazující část práce řeší koncepci simulátoru, definuje jeho vstupy a výstupy a nastiňuje způsob práce. Následně se práce věnuje realizovanému programu, je popsán vzhled jednotlivých oken a podrobně vysvětleny jednotlivé ovládací prvky. V hodnotící části práce jsou dokumentovány dosažené výsledky. Její součástí je popis vlivu jednotlivých parametrů procesu na vlastnosti získávaných snímků. V hodnotící části je rovněž představena filozofie hledání optimálních parametrů. Přílohou práce je návrh návodu k laboratornímu cvičení.

The aim of this thesis is to create simulator of image reconstruction during x-ray computed tomography fluoroscopy. Simulator will be put to use in laboratory exercises concerning imaging systems. Introductory part is focused on description of x-ray CT imaging process. Emphasis is placed especially on specific fluoroscopic reconstruction algorithms. In following part of thesis, the concept of simulator is analyzed-its inputs and outputs are declared and user’s operation is sketched out. Consequently, appearance and controls of realized simulator are described in detail. In evaluative part of thesis, achieved findings are documented. Influence of process parameters on acquired images is described, in this part. Consequently, optimal preferences finding method is suggested. Manual for laboratory exercise is attached.
X-ray computed tomography fluoroscopy simulation
Keywords: CT RTG fluoroskopie; rekonstrukce obrazu; simulátor; zobrazovací systém; výuka; X-ray computed tomography fluoroscopy; image reconstruction; simulator; imaging system; tuition