Řízení kolaborativního robota pomocí PLC - Novotný, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2020)
Tato bakalářské práce se zabývá řízením kolaborativního robota pomocí PLC. K realizaci této práce je využíván kolaborativní robot YuMi firmy ABB a PLC firmy Siemens nejnovější řady S7-1500. Seznámíme se s jednotlivými komponenty a s vývojovým prostředím pro PLC (TIA Portal) a pro robota (RobotStudio). Definujeme si požadavky na komunikační rozhraní mezi robotem a PLC. Popíšeme si demonstrující úlohu vyžadující ovládání robota pomocí PLC. Úloha demonstruje reálnou aplikaci pro koncového zákazníka. Následně implementujeme námi zvolené komunikační rozhraní PROFINET a realizujeme popsanou úlohu pro robota. Výsledná aplikace robota je poté odzkoušena v reálném výrobním provozu.

This bachelor thesis deals with the control of a collaborative robot using a PLC. To implement this work is used collaborative robot YuMi from ABB and PLC from Siemens of latest series S7-1500. We will get acquainted with products which have been used in project and with the development environment for PLC (TIA Portal) and for robot (RobotStudio). We define the requirements for the communication interface between the robot and the PLC. We will describe a demonstrating task requiring control of a robot using a PLC. The task demonstrates a real application for the end user. Then we implement PROFINET communication interface and implement the described task for the robot. The final solution is then tested in real production line.
Collaborative robot control by PLC
Keywords: PLC; kolaborativní robot; TIA Portal; RobotStudio; komunikační rozhraní; PROFINET; řízení; PLC; collaborative robot; TIA Portal; RobotStudio; communication interface; PROFINET; control