Výroba litých prvků vikingských zbraní raného středověku - Brůža, František (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2020)
Práce se zabývá rešerší a následným rozborem informací a dobových technologií, potřebných pro výrobu repliky mosazného jílce meče z desátého století. Zvláště je zaměřena na dobovou slévárenskou technologii. Dále je v práci rozebrána možnost výroby repliky pomocí 3D skenu a 3D tisku. Součástí práce je také komplexní experiment, zahrnující odlití prvků jílce pomocí dobové technologie a jeho následnou kompletaci. Otestována je také funkčnost reprodukce vyrobeného jílce pomocí 3D technologií, a to do stádia vytisknutého modelu.

The Bachelor’s project is concerned with the research and the following analysis of information and the period technologies needed for making a replica of the brass hilt of a 10th century sword. The project particularly focuses on the period casting technology. Next, the possibility of making a replica by a 3D scan and 3D print is discussed. The project also includes a comprehensive experiment consisting of casting parts of the hilt using the period technology. The functionality reproducing the hilt by 3D technology up to the printed model stage is also tested.
Manufacture of cast Early Middle Age Viking Weapon parts
Keywords: historická rekonstrukce; replika; hliněná forma; meč; odlévání; mosaz; historical reconstruction; replica; clay mould; sword; casting