Tlakově lité odlitky z Mg slitin - trendy vývoje - Svoboda, Rostislav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2008)
Cílem této závěrečné práce je na vzorcích odlitku ze slévárny Aalen (Německo), který byl tlakově odlit ze slitiny AZ91 D, zjistit vliv pórovitosti a parametru kulatosti na mechanické vlastnosti. Pro vyhodnocení těchto veličin byl využit program Olympus Five. Naměřené hodnoty byly podrobeny statistickým testům na odstranění hrubých chyb a zjištění lineární závislosti mezi mechanickými vlastnostmi a porezitou, popř. parametrem kulatosti pórů.

The aim of this thesis is to determine influence of porosity and shape-factor over mechanical properties, performed on cast samples from Aalen foundry (Germany), that were high pressure die casted from AZ91 D Alloy. Evaluation of these quantities was done using computer software Olympus Five. Measured values were subjected to statistical analysis in order to eliminate gross errors and determine linear dependence between mechanical properties and porosity eventually voids shape factor.
Mg-alloy die-castings - trends in industrial
Keywords: Slitina hořčíku; AZ91 D; vysokotlaké lití; porezita; parametr kulatosti.; Mg-alloy; AZ91 D; high pressure die-casting; porosity; shape-factor.