Supertvrdé materiály a jejich efektivní využití - Grausgruber, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2010)
První část této práce, uvádí základní poznatky o supertvrdých řezných materiálech (druhy, značení, struktura, fyzikálně-mechanické vlastnosti, pou-žití, výroba) a hodnotí tyto nástrojové materiály z hlediska řezivosti. Druhá část je zaměřena na komplexní zpracování dat o sortimentu supertvrdých řez-ných materiálů významných producentů nástrojových materiálů a porovnání pracovních podmínek (druh obráběného materiálu, řezné podmínky), které vý-robci doporučují pro efektivní soustružnické aplikace svých druhů supertvr-dých řezných materiálů.

n the first part of this diploma thesis there are described basic findings about superhard cutting materials (sorts, notation, structure, physical-mechanical properties, usage, production) and evaluates this tool of material from the aspect of cutting ability. The second part focused on complex data processing about assortment of superhard cutting materials of significant tools materials producers and comparison of work conditions (kind of machined ma-terials, cutting conditions), which are recommend for effective turning applica-tions by producers.
Superhard cutting materials and theirs effective use
Keywords: Diamant; kubický nitrid bóru; vyměnitelné břitové destičky; řezivost ná-stroje; řezné podmínky; Diamond; cubic boron nitride; cutting inserts; cutting power of tool; cutting conditions