Určení směru pohledu - Bastl, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2011)
Tato práce se zabývá problematikou sledování oka a určování směru a místa pohledu. Je uveden přehled metod pro určování směru pohledu. Pro vlastní realizaci je vybrána a navržena metoda přímého zjišťování směru pohledu pomocí jedné kamery a umožňující volný pohyb hlavy uživatele. Jsou popsány algoritmy pro zpracování a popis obrazu. Střed zorničky je určován genetickým algoritmem hledajícím elipsu. Dále jsou navrženy postupy kalibrace měřicího zařízení. Práce dále řeší problematiku určení polohy oka směru jeho pohledu. Nakonec je uvedeno srovnání přesnosti s podobnými projekty.

This thesis deals with the eye gaze tracking and determining the direction and the place of the view. The overview of methods for determining the view direction is provided here. The direct 3D gaze estimation technique is proposed and implemented. The eye gaze can be estimated by using a single camera and under nature head movement. This paper describes the algorithms for the image processing and the image description. The center of the pupil is determined by the genetic algorithm for the ellipse detection. The procedures of the instrumentation calibration are proposed here as well. The work also addresses the issue of the determining the eye location. Finally, the comparison of the accuracy with similar projects is mentioned in my thesis.
Eye gaze tracking
Keywords: Směr pohledu; místo pohledu; detekce zorničky; genetický algoritmus; detekce elipsy; Eye gaze tracking; point of view; pupil detection; genetic algorithm; ellipse estimation